Sidor

torsdag 2 september 2010

LAGEN OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNTIONSHINDRADE


LAGEN OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE

LSS har inneburit ökad valfrihet, större inflytande och bättre livskvalitet för många personer med svåra funktionsnedsättningar. Lagen trädde i kraft den 1 januari 1994, och det finns samma grundläggande skäl till att reglera rättigheter till stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättningar i dag som när lagen tillkom. Ytterst handlar det om att tillförsäkra personer med omfattande och varaktiga stödbehov insatser som de behöver för sitt dagliga liv. Detta kräver ett stabilt och långsiktigt ansvarstagande från samhällets sida.

Vi vill att de som är i behov av vård, stöd eller service ska få större inflytande över sin situation i möten med vården och i vardagen. Utbudet av arbete, sysselsättning, boendeformer och hjälpmedel ska vara varierat och anpassat för att möta de individuella behov som personer med en funktionsnedsättning har. Därför arbetar vi för en ökad flexibilitet, större valfrihet och eget inflytande över vem som ska utföra vård-, rehabiliterings- och stödinsatser, liksom utformningen av dessa insatser.

När det gäller dem som på grund av funktionsnedsättning inte har möjlighet att delta i arbetslivet över huvud taget vill vi öka möjligheterna för dessa personer att få en meningsfull daglig sysselsättning utformad utifrån varje individs egna önskemål och förutsättningar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar