Sidor

lördag 11 september 2010

DN idag: "Gör Suzanne Osten till kulturminister"

”Gör Suzanne Osten till kulturminister”


Politikerna behöver förbättra kulturarbetarnas levnadsvillkor. Det säger många som har kultur som levebröd i DN:s enkät. Författaren Maria Sveland vill ha Suzanne Osten som kulturminister.

Bättre möjligheter att kunna leva på sin konst. Den frågan prioriteras när kulturarbetarna själva får formulera valets hetaste kulturfrågor. Författaren Maria Sveland gjorde dundergenombrott med ”Bitterfittan” och är just nu är aktuell med romanen ”Att springa”. Hon tar ett större grepp på kulturfrågorna i valet

– Den viktigaste kulturfrågan är att rösta bort högeralliansen så att den inte får ytterligare fyra år att dränera kulturen på all kreativitet och energi, säger Maria Sveland på telefon medan hon cyklar till dagis och hämtar sina barn.


Kan en rödgrön regering göra mer för kulturen?

– Det är jag helt säker på att den kan. Vänsteralliansen förstår på ett helt annat sätt att det handlar om att stoppa in pengar till kulturen, exempelvis att alla statliga museer har tillräckligt med pengar för att kunna bedriva sina verksamheter. En sådan sak som gratis entré, att göra kultur tillgänglig för en bredare allmänhet utan att göra den beroende av sponsorer.

Värnar du som författare särskilt om stödet till litteraturen?

– Litteraturen är viktig men museer, teatrar och andra som också får statliga och kommunala pengar måste hitta vägar att nå ut. Skolbarn ska inte vara beroende av sina föräldrar för att kunna ta del av kultur, skolorna ska kunna köpa teaterföreställningar billigt.

Vem vill du se som kulturminister?

– Suzanne Osten. Därför hon förstår vikten av att göra kultur tillgänglig, inte minst för barn. Hon har otroligt mycket kompetens och klokhet och visionära tankar när det gäller all sorts kultur.

Lyssnar du på vad kulturpolitikerna har att säga?

– Jag är klart intresserad av parti politik men har inte känt mig engagerad av politikerna, säger Maria Sveland.

Fredrik Söderling
fredrik.soderling@dn.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar