Sidor

tisdag 21 september 2010

Anmälan till Hälso-och Sjukvårdens ansvarsnämnd

Datum 2010-06-12


BETRÄFFANDE ANMÄLAN OM FEL I VÅRD

Jag heter Maria och har fått diagnosen ALS, amyotrofisk lateralskleros.

SAMMANFATTNING

Jag är endast 41 år och en av de få, överhuvudtaget, som fått ALS vid så pass låg ålder. Dessutom har jag ensam vårdnad för min son, 2 1/2 år.
Utifrån fördröjningar av undersökningar och försämringar av mina neurologiska symptom ( som tydliga tecken till progredierande sjukdom ), förstår jag inte varför de ansvariga för min vård ( de anmälda Dr Passare, Dr Törner, VD Blom och remissmottagande instans vid Neurofysiologiska mottagningen vid SÖS ) inte prioriterade mitt fall?!
Jag har bokstavligen bett, bönat, gråtit otaliga gånger över telefon och på besöken i hopp om att någon ska agera.
Trots att Dr Passare redan vid första vårdkontakten med mig beställde en neurofysundersökning ( enl. journalen ) gick det nästan åtta månader innan bromsmedicinen sattes in. Både akutläkaren, AT Rasmus Möllby och den konsulterade ortopeden ställde diagnosen diskbråck, trots att jag berättade att jag redan haft muskelsvaghet och försämrad rörlighet i höger arm och hand över ett halvår, utan någon smärta! Pga upprepade misstag och slarv blev väntan, mellan den första vårdkontakten och medicineringen med bromsmedicin, oacceptabelt lång.
Vad hände med vårdgarantin?

Dr Jan Weinberg, överläkare på Neurologkliniken Karolinska Huddinge, skrev i journalen
( 2010-02-25 ), ”Snar återbesökningstid…, …snabbt uppföljande återbesök efter neurofys.”. Han förstod allvaret i utredningen, agerade snabbt och skrev ut bromsmedicin.

”Den viktigaste medicinska behandlingen är Rilutek, som bromsar sjukdomsförloppet.”
”Det är viktigt att behandlingen startar så tidigt som möjligt under sjukdomen.”
Citat ur NHR, Neurologiskt handikappades riksförbunds broschyr om ALS.



REDOGÖRELSE AV HÄNDELSEFÖRLOPPET

I – BAGARMOSSENS VÅRDCENTRAL AUGUSTI 2009
Läkarbesök hos Dr Galina Passare
2009-08-04. Jag gick till vårdcentralen i Bagarmossen och blev undersökt av Dr Galina Passare. Av journalen framgår att Dr Passare ”beställer Neurofys undersökning ENG EMG och RTG på nacken till att börja med”

09-10-14. Jag ringde doktor Passare och frågade varför jag inte fått någon kallelse till neurofys. Doktor Passare svarade att hon skulle faxa remisserna. I journalen 09-10-14 står: ”Faxar remisserna en gång till”. Jag frågar mig: En gång till? Varför kom inte första remissen fram?

Av journalen framgår att dokumentation och signering av besöket 2009-08-04 skett först 2009-10-14.
Jag undrar vart och när ev. remiss skickats.09-08-04 ( eller någon av de närmast följande dagarna ) samt var finns ev. remisssvar? Enligt kontakt, 2010-05-26 med Aleris FysiologLab mottog labbet en remiss 2009-10-14 från Dr Passare. Remissen returnerades samma dag. pga. att ”de inte utför den behandlingen”. Jag har alltså inte kunnat finna någon dokumenterad remiss i detta ärende före 2009-10-14.

2009-10-06. Enligt en journalanteckning fick Dr Passare ”tillbaka remiss från Riddargatan” och att hon skickade en remiss till SÖS. Denna journalanteckning har som första datum 2009-10-06 (dvs. innan remissen ankom till Riddargatan), vidare noterad 2009-10-20 och signerad 2009-11-02.

Vad hände egentligen 2009-10-06?

2009-11-02. Neurofysiologiska mottagningen vid SÖS bekräftar, per brev till mig,
att de 2009-10-27 har fått en remiss från Dr Passare dvs nästan tre månader efter att den borde ha skickats.
I Passares journal finns det tyvärr ingen notering om bekräftelse av mottagen remiss ifrån SÖS. Jag anser att Dr Passare brister i sin handläggning. Hade hon dokumenterat ovanstående skulle det ha varit till hjälp för Dr Törner vid mitt besök 2009-11-12.
Jag undrar vad som hände?
När skickades remissen?
Varför kom den fram just det datumet?
Hur tolkade man remissen ( prioriteringsgrad vid ankomst till SÖS ), samt om de ansvariga på neurofys-avdelningen fick kännedom om mina försämringar?
Det står i samma brev till mig att Neurofys räknar med att kalla mig inom 4 månader.
Jag har hittills inte fått någon kallelse ifrån Neurofys, SÖS.

II - AKUTEN SÖS NOVEMBER 2009

2009-11-02. Tre månader efter det första besöket på vårdcentralen sökte jag akut vård på SÖS pga av svår smärta i höger skuldra och arm. Efter en kort undersökning konsulterade akutläkaren, AT Rasmus Möllby en ortoped som, utan att undersöka mig, misstänkte diskbråck. Möllby och den konsulterade ortpeden tog ej min symtombild och dess historia på allvar, Jag uppfattade bemötandet som nonchalant och slarvigt. Varför kontaktade inte Möllby neurologjouren? Varför inte både ortoped och neurolog? Bättre mångfald än enfald. Citat ur Ortopedakutjournal dat. 09-11-02 ”Ter sig ej som ngt som behöver akututredas på akuten.”
Jag anser att mitt tillstånd var så pass allvarligt att det borde ha utretts akut, på akutmottagningen.
Att under så lång tid som över sex månader ha muskelsvaghet och försämrad motorik i hand och arm utan smärta, borde i sig ha uteslutit diskbråck.

III - DALENS SJUKHUS, RÖNTGEN NOVEMBER 2009
Besök för CT-röntgen hos Dr Jolanta Bernholc

2009-11-03. Dr Jolanta Bernholc, Dalens sjukhus, röntgade mig. Hon fann inga tecken på defekter i halsryggen. I remissvaret från Dr Jolanta Bernholc framgår det att hon fått remissen från Dr Passare först 2009-10-14, dvs samma datum som jag ringde tillbaks till Dr Passare för att fråga varför det tagit så lång tid att få en kallelse.

IV – BAGARMOSSENS VÅRDCENTRAL NOVEMBER 2009
Läkarbesök hos Dr Anna-Lena Törner

2009-11-12. Jag besökte vårdcentralen i Bagarmossen. Efter det att jag tappat förtroendet för Dr Galina Passare bad jag om en annan läkare och blev då undersökt av Dr Anna-Lena Törner. Törner hade viss misstanke om diskbråck och skrev sjukintyg tom 2009-12-06. Det
framgår av journalen att Törner skickade en remiss för magnetröntgen (MR).

V - ERSTA SJUKHUS, RÖNTGEN NOVEMBER 2009
Besök för Magnetröntgen hos röntgenläkare Dr Jan Mogard

2009-11-19. Röntgenläkare Jan Mogard, Ersta sjukhus, magnetröntgade (MR) mig. Han fann inga tecken på defekter i halsryggen.

VI - Lars Degerfeldt, sjukgymnast NOVEMBER 2009

2009-11-30. I Dr Törners journal står att jag ringt upp henne och att jag besökt Lars Degerfeldt, en sjukgymnast ( specialist på McKenzie-metoden ). Han avfärdade diskbråck och bedömde att jag hade en nervskada.

Läste Dr Törner kollegan Dr Passares journal, där Dr Passare hade för avsikt att remittera mig till neurofysiologen redan i aug-09? Om hon läst journalen förstår jag inte varför hon inte följde upp den. Om hon inte läst journalen är det en underlåtenhet, som bidrog till en försening av den för mig livsnödvändiga bromsmedicinen.

VII - Bagarmossens vårdcentral DECEMBER 2009
Remiss till Huddinge sjukhus

2009-12-03. Dr Anna-Lena Törner släppte misstanken om diskbråck, skickade en remiss med frågan om neuromuskulär sjukdom och med önskemål om förtur till Huddinge sjukhus, neurologmott. I remissen framgår tydligt att mina symptom fanns noterade redan i feb-09, att jag aktivt sökt hjälp sedan aug-09 och att jag akut sökt vård i okt-09.

VIII - Bagarmossens vårdcentral JANUARI 2010
Läkarbesök hos Dr Anna-Lena Törner

2010-01-15. När jag denna dag besökte Dr Törner, hade jag nyligen genomgått mitt tredje missfall. Jag berättade om successiv försämring och att det under det senaste dygnet hade dykt upp ofrivilliga ryckningar och spasmer i handen, vilket var besvärande nattetid. Jag ombads att själv ringa neurologen/neurofys på Huddinge Sjukhus för att försöka skynda på processen.

Vid detta tillfälle förstår jag inte varför Dr Törner bad mig att själv driva saken vidare. Jag inte har samma kunskap och auktoritet, hade svårt att nå fram till rätt personer på rätt enheter.

Dr Törner ställde i december frågan om neuromuskulär sjukdom. Om man börjar ringa in diagnosfrågan till den typen av allvarlig sjukdom, så borde det ha följts upp av Dr Törner - Hon tyckte tydligen att det var viktigt eftersom hon bad om förtur, men lämnade det sedan därhän.

IX - HUDDINGE SJUKHUS NEUROLOGMOTTAGNINGEN FEBRUARI 2010
Läkarbesök hos Dr. Jan Weinberg

2010-02-25. Jag blev undersökt av Dr Jan Weinberg på neurologmottagningen, Huddinge sjukhus. Dr Weinberg misstänkte motorneuronsjukdom och uttryckte, i journalen, vikten av att nu agera snabbt.

X – Bromsmedicin MARS 2010

2010-03-18. Jag fick bromsmedicinen Rulitek mot ALS.

5 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Ytterst tragiskt, men VARFÖR gjorde du inget själv lilla vän? förstår inte alls ditt resonemang..

    Känns som folk inte ser sitt egna ansvar när de känner att det inte står rätt till, istället skyller de som vanligt på läkare som har flera 100 patienter att ta ansvar för....

    SvaraRadera
  3. Hej Maria. Jag häpnade över de två sk kommentarerna efter din text "peter delantino" är garanterat någon av de läkare som finns i din text. Det är ett sk smurfkonto skapat enbart för att kasta skit och rättfärdiga slarver och läkarinkompetensen. Har kollat tidpunkten för inlägget och kontots uppkomst. Dessutom existerar ej namnet enligt ratsit. Läkare kan vara trasiga och känsliga små varelser med en skev självbild. Kommentaren är helt absurd och det skrämmer mig att personen går runt i en vit rock med så mycket makt över liv. Sannolilkt är kommentaren efter likaså skapat av smurfkonto och troligen samma person/läkare. Stor kram till dig Maria önskar dig allt gott. Nils

    SvaraRadera