Sidor

måndag 2 maj 2011

Neuronova - EN NY FORSKNINGSSTUDIE FÖR ALS

Svensk sammanfattning

Verksamheten
NeuroNova AB är ett forskningsföretag inom bioteknik- och läkemedelssektorn. NeuroNova utvecklar terapier för sjukdomar orsakade av celldöd i det centrala nervsystemet (CNS).

Företaget fokuserar på terapeutisk neurogenes, det vill säga läkemedelsinducerad nervnybildning i den vuxna hjärnan. Mål för dessa nya läkemedel är omogna celler i hjärnan, så kallade stam- och progenitorceller. NeuroNova avser att behandla sjukdomar inom CNS som i dagsläget inte har tillfredsställande behandlingsformer annat än symptomatisk behandling. Sådana sjukdomar är till exempel Alzheimers sjukdom, Amyotrofisk Lateral Skleros (ALS), Parkinsons sjukdom, Huntingtons sjukdom och stroke.

NeuroNova har identifierat nya mekanismer som styr stam- och progenitorceller samt ytterligare studerat hur dessa celler bidrar till nervnybildning under normala betingelser och efter skada. Positiva prekliniska resultat har uppnåtts för NeuroNovas projekt.

NeuroNova grundades 1998 av professor Jonas Frisén och doktor Ann Marie Janson Lang, båda verksamma vid Karolinska Institutet i Stockholm.

Forskning och utveckling
NeuroNovas projektportfölj består av ett flertal projekt med målsättning att avancera till kliniska studier. Projektportföljen baseras på terapeutisk neurogenes. NeuroNova har identifierat proteiner, peptider och små molekyler som stimulerar neurogenes in vitro och in vivo. Två projekt visar på effekt i sjukdomsmodell i djur. Sjukdomsmodellerna representerar CNS sjukdomar som i dagsläget inte har några effektiva behandlingsformer.

Project Indication Research Preclinical Clinical
sNN0029 ALS
sNN0031 Parkinson's disease





Projekten härstammar från NeuroNovas teknologiplattform som benämns Neurogenesis Technology Platform. I plattformen integreras en rad teknologier som möjliggör forskning avseende substanser och mekanismer som styr neurogenes. Plattformen genererar en omfattande kunskap om gener, substanser och cellulära processer som reglerar stamcellers aktivitet och neurogenes.

Plattformen kan användas i samtliga steg i den prekliniska läkemedelsforskningen, inkluderande Target Identification, Target Validation, Lead Selection och Optimization.

Affärsmodell och affärsutveckling
Målsättningen är att ingå samarbete med läkemedelsföretag avseende de projekt som NeuroNova har utvecklat. Sådana samarbeten syftar till att driva projekt genom klinisk utveckling till en registrerad produkt samt marknadsföring och försäljning. Sådana avtal förutses innehålla finansiell ersättning till NeuroNova i form av engångsbetalning, finansiering av F&U, prekliniska och kliniska milestones, samt royalty på försäljningen av läkemedel.
Beroende på indikation som projekten riktar sig mot och de kommersiella möjligheterna kommer NeuroNova att driva vissa utvalda projekt längre innan de marknadsförs för samarbeten med läkemedelsföretag.



Patent
NeuroNova skyddar forskningsresultaten genom att patentsöka upptäckterna i valda länder för att säkerställa de kommersiella värdena av projekten och teknologiplattformen. Patentarbetet är av central betydelse och synkroniseras med projektportföljen för att generera största möjliga strategiska värde för NeuroNova.

Framtida utveckling
NeuroNovas målsättning är att kostnadseffektivt ta fram innovativa läkemedelskandidater (sk Candidate Drugs) som genom kliniska prövningar utvecklas till nya läkemedel. Målsättningen är att läkemedelskandidaterna framgångsrikt genomgår klinisk utveckling, blir registrerade produkter, marknadslanseras och att försäljning kan påbörjas. NeuroNovas strategi är att ingå samarbete med läkemedelsföretag avseende klinisk utveckling, marknadslansering och försäljning.
NeuroNova kommer fortsätta arbetet med att renodla och utveckla strategin, att bli världsledande inom neurogenes. Ytterligare fokusering kommer att ske och resurser läggas på prekliniska och kliniska studier för prioriterade projekt.

http://www.neuronova.com/index.php?option=com_content&task=view&id=40&Itemid=71

1 kommentar:

  1. Hej Maria. Jag är en 30 årig kille som har svårigheter att svälja samt förtvining i läppen. Diagnosen pekar åt ALS. Jag har också muskelryckningar, främst i fötterna men också på alla andra ställen i kroppen. Jag har bloggen http://borreliawenttofar.wordpress.com , innan jag fick ALS symptom hade jag gått med kronisk trötthet efter obehandlat fästingbett.

    SvaraRadera