Sidor

fredag 20 januari 2017

"Dancing on the Ringmur III"


Dancing on the Ringmur III

Dancing on The Ringmur är ett dansdrama i tre delar som spelas med östra delen av Visby ringmur som fond. Temat för trilogin är murar, i olika former och av olika slag.

Del I (2012, drygt 2500 besökare) handlade om murar mellan länder och nationer, där berättelsen handlade om en kristen flicka från Irak och en muslimsk pojke från Somalia som på Gotland möttes och blev ett par, trots omgivningens motstånd.

Del II (2013, drygt 3200 besökare) handlade om murar mellan generationer och fokuserade på det faktum att vi, mitt i vårt välstånd, lämnar äldre människor att dö ensamma framför tv-apparater för att vi inte anser oss ha råd med personal, eller själva avstå tid.
Hela Dancing on the Ringmur 2.0 finns att se på Länsteaterns hemsida:

Del III (2015) har underrubriken ”En trappa är också en mur”.
Föreställningen handlar om murar mellan fysiskt och psykosocialt funktionella människor och de som har någon typ av hinder i sin funktionalitet. I centrum står återigen en berättelse om ett ungt kärlekspar. Han på två friska ben, hon i rullstol, och mellan dem en lång trappa...
Länsteatern Gotland vill med den tredje och sista delen i Dancing on the Ringmur – trilogin lyfta frågorna kring de murar som människor med funktionsnedsättningar av olika slag möter i sin tillvaro. Murar som multifunktionella personer kanske inte alltid reflekterar över, eller inte ens ser. I en historisk stad som Visby är många av dessa murar fysiska, konstanta och orubbliga. Därför är också föreställningen extra aktuell just på Gotland.

Som tidigare år riktar sig föreställningen till ungdomar, med och utan funktionsnedsättningar. För att så många som möjligt ska ha chans att uppleva föreställningen kommer det att vara fri entré, vilket det även varit tidigare år.

Unikt för den sista delen i trilogin är att skådespelerskan Maria Eggers kommer att medverka som föreställningens berättare. Maria drabbades för några år sedan av grav ALS, och blev på kort tid totalförlamad. Idag kommunicerar hon bl a med hjälp av en särskild dator som läser av hennes ögonrörelser. Vi tror att Marias enormt starka vilja till att utifrån sina förutsättningar leva och arbeta, kombinerat med hennes egen personliga historia kommer att ge föreställningen extra tyngd och tillföra ytterligare en dimension till det vi vill berätta och de frågor vi vill lyfta fram.

Idé, musik, manus & regi: Thomas Sundström
Koreografi: Katarina Kattis Wöllner
Berättare: Maria Eggers
Solist: Tove Vahlne
Ljusdesign: Ulf Grönhagen
Producent: Sara Pucek och Lisbeth Pettersson
Kostym och rekvisita: Mari Ljungström
Produktion: Länsteatern Gotland
Dancing on the Ringmur III spelas i Östergravar, Visby 14 – 16 maj kl 21.30

Vid frågor, vänligen kontakta
Thomas Sundström: thomas.sundstrom@ltpg.se, 070 – 924 98 58 (teaterchef)
Sara Pucek: sara.pucek@ltpg.se, 0498 – 29 10 58 (producent)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar